Martin Roemers, Frederick Lennart Bentley (1924), United Kingdom, 2004, Print on Ilford Gallery Smooth Pearl paper, 60 x 60 cm, Courtesy of Flatland Gallery.

Martin Roemers' Subjects – Blinded by the Light of World War II

Martin Roemers, Edith van der Meulen (1931), Netherlands, 2010, Print on Ilford Gallery Smooth Pearl paper, 60 x 60 cm, Courtesy of Flatland Gallery.

Martin Roemers, Norman Perry (1919), United Kingdom, 2007, Print on Ilford Gallery Smooth Pearl paper, 120 x 120 cm, Courtesy of Flatland Gallery.

 

Kunsthal Rotterdam
Museumpark
Westzeedijk 341
+ 31 (0)10-44 00 301
Rotterdam
The Eyes of War
Martin Roemers

May 3-August 26, 2012

De Kunsthal Rotterdam presenteert met de tentoonstelling De Ogen van de Oorlog van fotograaf Martin Roemers de gevolgen en nasleep van oorlog. Voor deze indrukwekkende portretserie fotografeert Roemers veertig oorlogsblinden uit Nederland, België, Duitsland, Engeland, Rusland en Oekraïne. In Nederland herdenken we op 4 mei alle Nederlandse slachtoffers die zijn omgekomen sinds de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties. Roemers toont niet alleen Nederlandse, maar ook oorlogsslachtoffers uit andere landen. Door slachtoffers te tonen van beide kanten van de Tweede Wereldoorlog hoopt hij de stereotypering te doorbreken die mensen nog steeds verdeelt in ‘goed’ en ‘fout’ afhankelijk van aan welke kant ze hebben gevochten. De foto’s worden gepresenteerd met korte aangrijpende interviews die door Roemers zelf zijn afgenomen. In deze interviews vertellen de geportretteerden onder welke omstandigheden zij blind zijn geworden en beschrijven zij hun dagelijks leven na de oorlog. Met De Ogen van de Oorlog toont de Kunsthal het vervolg op de eerder tentoonstelling De eindeloze Oorlog uit 2007. Bij het maken van De eindeloze Oorlog, over veteranen uit de Tweede Wereldoorlog, werd Roemers geraakt door het verhaal van een van de veteranen, de blinde Frederick Bentley. Dat was het begin van zijn onderzoek naar oorlogsblinden in Europa. De Nederlandse band Di-rect gebruikte het beeld van Frederick Bentley voor hun CD Di-rect.

Verhaal De persoonlijke verhalen naast de portretten in de tentoonstelling getuigen van de absurditeit van de omstandigheden en de onmacht van de geportretteerden wanneer het noodlot toeslaat. Veel van hen zijn getroffen door achtergebleven munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Zoals het verhaal van de Duitse Anja Stupp. In 1982 vonden drie speelkameraadjes in het bos iets dat op een kist leek. Toen ze deze open maakten bleek het een pantsermijn te zijn. Door de explosie die volgde werd iedereen gedood, behalve Stupp, destijds 12 jaar. Zij overleefde het omdat ze achter de andere kinderen stond. Roemers legt de geportretteerden vast tegen een zwarte achtergrond, frontaal van voren in zwart-wit fotografie. Samen met hun verhalen toont hij een indringend portret van slachtoffers die zelf niet meer kunnen zien.

Martin Roemers heeft een bijzondere belangstelling voor de gevolgen van oorlog. Zijn fascinatie voor de thema’s oorlog en vrede leidt tot diverse publicaties, zoals ‘Kabul’, ‘Tussen vijandige buren’ en ‘De laatste lichting’. Werk van Roemers bevindt zich onder andere in de collecties van het Rijksmuseum in Amsterdam en het Legermuseum in Delft. Daarnaast publiceert hij in een scala aan internationale bladen zoals The New York Times, The Guardian en in eigen land onder meer in de Volkskrant, Vrij Nederland en NRC Handelsblad. Roemers heeft verschillende prijzen op zijn naam staan waaronder de Nederlandse Zilveren Camera.

Publicatie Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie uitgegeven door Hatje Canzt, met 40 foto’s en interviews. De teksten zijn in het Nederlands, Engels en Duits. Hans van Blommestein, voormalig art- director van NRC M Magazine en Duitse grafische vormgever Julia Wagner doen de vormgeving. Cees Nootebom schrijft speciaal voor de publicatie een essay over het onderwerp oorlogsblinden.

Martin Roemers, Rosemarie Pinnau (1938), Germany, 2007, Print on Ilford Gallery Smooth Pearl paper, 60 x 60 cm, Courtesy of Flatland Galler.